04/06/2021 – ΕΟΤ: Η Α. Γκερέκου και ο Δ. Φραγκάκης στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη

04/06/2021 – ΕΟΤ: Η Α. Γκερέκου και ο Δ. Φραγκάκης στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη

04/06/2021 – ΕΟΤ: Η Α. Γκερέκου και ο Δ. Φραγκάκης στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη

Στη θεματική εκδήλωση (συνέδριο) «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετά-COVID εποχή», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της τριήμερης 66ης Συνάντησης της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) στην Αθήνα, έλαβαν μέρος η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Δημήτρης Φραγκάκης.

 

Μιλώντας σήμερα στο πάνελ με τίτλο «Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα και Θαλάσσιος Τουρισμός» («Environmental Sustainability and Maritime Tourism»), η Πρόεδρος του ΕΟΤ επισήμανε ότι «ο αειφόρος τουρισμός δεν είναι μια ακόμη μορφή τουρισμού, είναι μια ταυτότητα  που  μπορεί να χαρακτηρίζει οποιοδήποτε είδος τουρισμού και αποτελεί βασικό και σταθερό σημείο ανταγωνιστικότητας».

 

Αναφερόμενη στο ζητούμενο της αειφορίας, η κ. Γκερέκου υπογράμμισε πως «είναι σύμμαχος μας και βαδίζει χέρι-χέρι με το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ως προς τη διαχείριση των πόρων, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών της κοινωνίας. Με δεδομένο ότι ο τουρισμός πιέζει ασφυκτικά και εντεινόμενα το περιβάλλον, τη φύση και την τοπική κουλτούρα, είναι προφανές πως η παγκόσμια εξέλιξή του δε θα μπορούσε πλέον να συνεχιστεί χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση. Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για έναν “φιλικό” προς το περιβάλλον τουρισμό αποτελεί σημείο τομής, ειδικά τώρα που η πανδημική κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής προς μια στροφή στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα».

 

«Ο μαζικός τουρισμός δεν θα καταργηθεί, αλλά οφείλει να αλλάξει και να εμπλουτιστεί με ποιοτικότερους δείκτες στην φαρέτρα του» παρατήρησε χαρακτηριστικά.

 

https://gnto.inboundhunters.com/wp-content/uploads/2022/02/-1_118.jpg

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, που συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα και Θαλάσσιος Τουρισμός».

 

Οι πυλώνες του «έξυπνου» τουρισμού

 

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ υπενθύμισε πως το πρώτο Παρατηρητήριο Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού του UNWTO για τη Μεσόγειο θα συσταθεί στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως «μερικά από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υποστήριξη και την αειφόρο ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνουν την προώθηση πολιτικών προσβασιμότητας για ακτές και λιμάνια, την αναβάθμιση της θαλάσσιας υποδομής για τουριστικά σκάφη και αθλητικές δραστηριότητες και την παροχή υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου».

 

Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του «έξυπνου» τουρισμού, που στηρίζεται στους πυλώνες της περιβαλλοντικής, της οικονομικής, της κοινωνικής και της ψηφιακής δραστηριότητας με σκοπό την εξασφάλιση, αξιοποίηση, αλλά και προστασία των φυσικών πόρων, ώστε να μην προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον, υπονομεύοντας το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

 

«Ας μην ξεχνάμε ότι οι σημερινές ανάγκες πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς να μειώνουν την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ανάγκες, καθώς τα πάντα ξεκινούν από την ατομική περιβαλλοντική και υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας» τόνισε στο κλείσιμο της ομιλίας της.

 

Δ. Φραγκάκης: «Κρίσιμη πρόκληση και εφικτός στόχος ο βιώσιμος τουρισμός»

 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, καλωσορίζοντας τους συνέδρους εκ μέρους του Οργανισμού, εκτίμησε ότι «ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» και εξήγησε: «Το 2020 καταφέραμε, με συλλογική προσπάθεια, να κρατήσουμε όρθια την τουριστική μας βιομηχανία, ενώ το μεγάλο στοίχημα για το 2021 είναι να ξεκινήσει με ασφάλεια η ανάκαμψη του τουρισμού μας. Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, όμως, θα γίνει σταδιακά, θα χρειαστεί χρόνο και θα εξαρτηθεί, ανάμεσα σε άλλα, από την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Η πανδημία, πέραν της ζημιάς που έχει προξενήσει στον κλάδο, λειτουργεί άλλωστε και ως επιταχυντής των εξελίξεων στον τουρισμό».

 

https://gnto.inboundhunters.com/wp-content/uploads/2022/02/-2_109.jpg

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, καλωσορίζει τους συμμετέχοντες στη θεματική εκδήλωση (συνέδριο) «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετά-COVID εποχή

 

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ παρουσίασε τους βασικούς στόχους του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια, στους οποίους συγκαταλέγονται η βιωσιμότητα και η αειφορία, η επένδυση στην αυθεντικότητα και την ξεχωριστή ταυτότητα, η ασφάλεια, η υγιεινή αλλά και η ψηφιοποίηση στις τουριστικές υπηρεσίες.  

 

«Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται τυχαία μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών διεθνώς» υπογράμμισε ο κ. Φραγκάκης, τονίζοντας παράλληλα: «Διαθέτει και το προϊόν και τους ανθρώπους και τις υποδομές, αλλά και όλες τις προϋποθέσεις, όχι απλά να διατηρηθεί, αλλά να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και στο μέλλον. Ο βιώσιμος τουρισμός, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με περισσότερα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες είναι μία κρίσιμη πρόσκληση και ένας εφικτός στόχος. Η κρίση του COVID αποτελεί ξεκάθαρα και μία ευκαιρία. Στο χέρι μας είναι να μην την αφήσουμε αναξιοποίητη».

 

https://gnto.inboundhunters.com/wp-content/uploads/2022/02/-3_13.jpg

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, με τον Γενικό Γραμματέα του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

 

Το συνέδριο, που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού, τον UNWTO και την Ένωση των Γραμμών Κρουαζιέρας (Cruise Lines Association-CLIA), φιλοξενήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity Apex, στο λιμάνι του Πειραιά.

This site is registered on wpml.org as a development site.