06/06/2012: Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κας Τατιάνας Καραπαναγιώτη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

06/06/2012: Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κας Τατιάνας Καραπαναγιώτη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

06/06/2012: Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κας Τατιάνας Καραπαναγιώτη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

Kε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι,

 

Xαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ανάμεσα σας.  

 

Χαίρομαι διότι για το σύντομο διάστημα – που έχω αναλάβει εκ μέρους της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού -έχω  ήδη γνωριστεί και συνεργαστεί με αρκετούς από εσάς.  
Στο διάστημα που απομένει, η πόρτα μου είναι ανοιχτή και για τους υπόλοιπους.

 

Όπως ήδη γνωρίζεται ο τουρισμός είναι προτεραιότητα για αυτή την Κυβέρνηση.

 

Με σαφείς εντολές, και με τη θεσμική αλλά και προσωπική αρωγή του Πρωθυπουργού οφείλουμε όλοι, στο υπόλοιπο της  -ούτως ή άλλως μικρής – κυβερνητικής περιόδου που απομένει, να συμβάλλουμε τα μέγιστα για να στηριχθεί ο τουρισμός.

 

Γνωρίζω ότι είναι ένα χαρτοφυλάκιο με ειδικό βάρος για την χώρα, ιδιαίτερα δε υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες.

 

Όπως δήλωσα και στον κο Σαμαρά τη περασμένη εβδομάδα, με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός πως τόσο στη προηγούμενη προεκλογική περίοδο όσο και στη τρέχουσα, ο τουρισμός δεν έχει χρησιμοποιηθεί σαν στοιχείο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων, και θέλω να πιστεύω πως έτσι θα συνεχίσουμε.

 

Ο τουρισμός πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει τη ελληνική κοινωνία.  

 

Είναι θετικό ότι όλα τα κόμματα – εκπρόσωπους των οποίων βλέπω στη αίθουσα – έχουν σαν προτεραιότητα την στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.  

 

Όμως πρέπει να τονίσω πως ο τουρισμός δεν προσφέρεται για προσωπικές στρατηγικές υπουργών.  Είτε αυτοί προέρχονται από  διαφορετικά ή είτε από ίδια κόμματα, η πολιτική που εν τέλει εφαρμόζουν πρέπει –σε βάθος χρόνου -να έχει συνέχεια και συνέπεια.

 

Είναι συνεπώς ιδιαίτερα θετικό ότι τον περασμένο Νοέμβριο, με τη συνεργασία της Πολιτείας και των φορέων του τουρισμού συντάχθηκε ένα 10ετες στρατηγικό πλαίσιο για τον τουρισμό.  Το σχέδιο αυτό συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων της τότε βουλής.  Με τις όποιες μικρο-αλλαγές γίνουν, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εξειδικευτεί και να συνεχίσει η υλοποίηση του από την επόμενη κυβέρνηση.

 

Γνωρίζετε ότι σκοπός της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν είναι να σχεδιάσει πολιτική.  Οφείλει όμως να διασφαλίζει τη εύρυθμη λειτουργία του κράτους και των μηχανισμών του σε περιόδους σαν και αυτή.  Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε.

 

Το γεγονός ότι η παρούσα προεκλογική περίοδος – συνεπώς και περίοδος της υπηρεσιακής αυτής Κυβέρνησης- συμπίπτει με τη έναρξη της θερινής περιόδου, δεν επιτρέπει την χαλάρωση των υποστηρικτικών μηχανισμών της Πολιτείας.

 

Αυτό σημαίνει όμως ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων του χαρτοφυλακίου μας.

 

Από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβα,  διαπίστωσα  το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μειωμένες κρατήσεις τουριστών για την φωτεινή περίοδο.  Αμέσως ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε πιθανές λύσεις, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων που υπάρχουν, για αντιμετώπιση τους.

 

Τη περασμένη εβδομάδα ανακοινώσαμε μια νέα δράση από τον ΕΟΤ που σαν  στόχο  έχει να συμβάλλει – μέσα από τη προβολή θετικών ειδήσεων- στην άμβλυνση των φόβων των τουριστών που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας αλλά επηρεάζονται από τις αρνητικές ειδήσεις, μεταξύ των οποίων και η κυβερνητική αστάθεια.

 

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της καμπάνιας που τρέχει ο ΕΟΤ . Είναι στο πλαίσιο του business as usual και καλείται –έγκαιρα και αντανακλαστικά- να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει με την χώρα ως τουριστικό προορισμό.

 

Τονίζεται ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος. Με εντολή πρωθυπουργού συνεργάζονται η  ΕΡΤ,  το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και το  Υπουργείο Εξωτερικών, για τη μεγαλύτερη διάχυση της δράσης αυτής στο εξωτερικό.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Η πρόσφατη ιστορία του τόπου μας έχει δείξει ότι την πιο δύσκολη ώρα εμείς οι Έλληνες δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

 

Ότι συσπειρωνόμαστε και γινόμαστε μια γροθιά.

 

Αυτό επιτάσσει και η σημερινή συγκυρία για τον κόσμο του τουρισμού.

 

Την κρίσιμη αυτή ώρα,  είναι σημαντικό  όλοι να συμβάλουμε ώστε να μην υπάρξουν εντάσεις που θα βλάψουν την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικό προορισμό.  

 

Στο πλαίσιο αυτό, κάνω έκκληση σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, σε όλους τους εργαζόμενους που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κρίσης,  να διεκδικήσουν τα όποια αιτήματα τους με τρόπο που να μην επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη τουριστικά περίοδο.

 

Εύχομαι καλή επιτυχία στη Γενική σας Συνέλευση, και καλή δύναμη για την φετινή θερινή τουριστική περίοδο.

 

Ευχαριστώ πολύ

This site is registered on wpml.org as a development site.