08/09/2020- Συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο Sky News

08/09/2020- Συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο Sky News

08/09/2020- Συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο Sky News

Συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο Sky News

 

Πώς νιώθετε για αυτά τα νέα;

Νιώθουμε ότι αυτή είναι μια πολύ ατυχής απόφαση και δε δικαιολογείται από τα στοιχεία. Σας υπενθυμίζω ότι τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους είναι το όριο που έχει επιβάλει η ίδια η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και εμείς είμαστε κάπου μεταξύ 13 και 14, με πτωτική τάση. Πρόκειται, λοιπόν, για πραγματικά ατυχή, κατά την άποψή μας, απόφαση.

 

Υπήρξαν, όμως, κάποιοι υπαινιγμοί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν εντελώς ανοιχτή ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, για να μπορέσει να διατηρήσει τον τουρισμό στη χώρα. Τι απαντάτε σε αυτό;

Αυτό σίγουρα δεν αληθεύει. Έχουμε δουλέψει πολύ στενά με τη βρετανική κυβέρνηση. Μάλιστα, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των τεστ που κάνουμε στα hotspots, σε περιοχές για τις οποίες έχουν επιφυλάξεις και έχουμε μοιραστεί όλα τα δεδομένα μαζί τους. Και εξακολουθούμε να είμαστε μια από τις χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα κορωνοϊού. Σίγουρα, λοιπόν, αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, λαμβάνουμε αυστηρές και δύσκολες αποφάσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου βλέπουμε να υπάρχει συγκέντρωση κρουσμάτων, αψηφώντας τις οικονομικές συνέπειες. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών μας και των επισκεπτών μας.

 

Έχετε δει, όμως, μια έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες παρόλο που τα πήγατε σχετικά καλά με το πρώτο κύμα του κορωνοϊού. Οφείλεται αυτό στο γεγονός ότι οι τουρίστες φέρνουν τον κορωνοϊό;

Οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κανείς δεν είπε ότι ανοίγοντας την οικονομία μας δε θα αναμέναμε μια σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό είναι σημαντικό, αρκεί να διατηρείται υπό έλεγχο και να μην προκαλεί προβλήματα στο σύστημα υγείας. Νομίζω ότι το είδαμε αυτό σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν μη τι άλλο, σε αυτό το δεύτερο κύμα θα έλεγα ότι είμαστε ακόμα πιο επιτυχημένοι σε σχετικούς όρους. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να δημιουργήσουμε τα πρωτόκολλα, τα επιπλέον τεστ, τα τεστ στα αεροδρόμια. Άκουσα πριν λίγο για τα σχέδιά σας να εφαρμόσετε διαγνωστικά τεστ στα αεροδρόμια. Εμείς το κάναμε αυτό από την πρώτη μέρα. Ελέγχουμε περίπου το 15% των επισκεπτών που εισέρχονται στη χώρα. Το κάνουμε με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης και έτσι είναι πολύ στοχευμένο. Στην ουσία διπλασιάζουμε το αποτέλεσμα των τεστ που διεξάγουμε. Έχουμε δημιουργήσει ένα συνολικό σχέδιο που έχει κρατήσει τη χώρα μας σε σχετική κατάσταση ελέγχου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό είναι καλό. Είναι κατανοητό ότι κάθε χώρα λαμβάνει τις αποφάσεις που θεωρεί απαραίτητες για τους πολίτες της. Παραμένουμε ανοιχτοί στους άλλους προορισμούς. Και θα υποδεχόμασταν βρετανούς τουρίστες στους προορισμούς αυτούς.

 

Θεωρείτε, λοιπόν, ότι τα τεστ στα αεροδρόμια λειτουργούν αποτελεσματικά στην Ελλάδα; Διότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση νιώθει ότι τα τεστ εντοπίζουν μόνο το 7% των κρουσμάτων. Θα λέγατε ότι αυτό δεν ισχύει;

Λειτουργούν εξαιρετικά καλά. Έχουμε κάνει εκατοντάδες, χιλιάδες τεστ στα σύνορα. Και βρίσκουμε μόνο 0,2% θετικά τεστ. Αυτό είναι πολύ καλό ποσοστό. Έχουμε χαμηλότερο ποσοστό εντός της Ελλάδας. Νιώθουμε ότι διατηρήσαμε την κατάσταση υπό έλεγχο χάρη σε αυτό το σύστημα. Με χαρά μας να μοιραστούμε τις πρακτικές λεπτομέρειες, το έχουμε κάνει ήδη με έναν αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. Και με χαρά μας θα το κάναμε αυτό με το Ηνωμένο Βασίλειο, με το οποίο είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση σε όλη αυτή την περίοδο.

 

Αυτό αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνησή σας. Εμείς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δε θέλαμε τουρίστες να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών, διότι υπήρχαν πάνω από 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τώρα σε αυτό το επίπεδο. Σημαίνει αυτό ότι θα το σκεφτείτε δυο φορές να μας αφήσετε να μπούμε;

Πιστεύω ότι από την αρχή η επιστροφή στην κανονικότητα, το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, ήταν ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θα θέλαμε όλοι να δούμε με προσοχή, με ασφάλεια, το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών μας και της ζωής μας. Ακούσαμε αυτό το αίτημα των ανθρώπων και προσπαθούμε να προσφέρουμε τις απαραίτητες υποδομές, για να το κάνουμε. Φυσικά, εφαρμόσαμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για διάφορες χώρες, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν μπορώ να πω ότι αυτό δε θα συμπεριλάβει και το Ηνωμένο Βασίλειο κάποια στιγμή στο μέλλον. Στο μεταξύ όμως καλωσορίζουμε τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Είμαστε ακόμα ευπρόσδεκτοι, παρόλο που έχουμε φτάσει τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους;

Ναι, είστε ευπρόσδεκτοι, διότι θεωρούμε ότι διαθέτουμε το σύστημα για τον έλεγχο της κατάστασης. Και πρέπει να θυμίσω στους τηλεθεατές ότι ενισχύσαμε σε μεγάλο βαθμό το εθνικό σύστημα υγείας μας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Δε νιώθουμε καμία πίεση. Υπάρχει επαρκής υποστήριξη για τις ανάγκες τόσο των επισκεπτών όσο και των πολιτών.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News στο link:

 

This site is registered on wpml.org as a development site.