09/10/2014: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

09/10/2014: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

09/10/2014: Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ξεκίνησε χθες μια σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Κυβέρνηση έρχεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων. Έρχεται να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες αναλυτικά το σχέδιο ανάκαμψης που εφαρμόστηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Έρχεται να αναλύσει τις προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζονται πλέον στον ορίζοντα, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και σκληρών θυσιών του ελληνικού λαού.

 

Κυρίες και Κύριοι, ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο κύκλο δύο ετών. Σε αυτή την περίοδο έγιναν πολλά και σημαντικά πράγματα. Εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα που είχαν ήδη αποφασιστεί. Προωθήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν. Λύθηκαν προβλήματα που ταλάνιζαν για χρόνια την ελληνική κοινωνία. Υπήρξαν διαπραγματεύσεις, σκληρές και επίπονες με τους δανειστές μας, που πολλές από αυτές κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα. Σας θυμίζω χαρακτηριστικά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%.

 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν ξεχνάμε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Η ωριμότητα, η ευθύνη του και η συναίσθηση των περιστάσεων, είναι χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν. Τώρα όμως, που μπαίνουμε στο δεύτερο κύκλο της τετραετίας, τα πράγματα αλλάζουν. Μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα. Τα θετικά αποτελέσματα πολλών πολιτικών πρωτοβουλιών μας αρχίζουν να φαίνονται.

 

Ο ελληνικός τουρισμός ήταν ο πρώτος που ανέκαμψε. Ήταν και είναι η πρώτη αχτίδα φωτός και αισιοδοξίας. Το 2014 ήταν μια χρονιά-ρεκόρ. Επιστρέψαμε στην κορυφή. Ο τουρισμός απέδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Τόνωσε τις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών. Έδωσε ελπίδα στους συμπολίτες μας ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά. Και το σημαντικότερο. Στείλαμε στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο ένα δυνατό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Μπορεί να ξεπεράσει την κρίση.

Η πορεία αυτή προς την επιτυχία δεν έγινε στον αυτόματο πιλότο. Τίποτα δεν έγινε τυχαία. Όλα έγιναν με πολύ κόπο, σχέδιο και προσπάθεια. Όλα έγιναν σε συνεργασία με όλους τους συλλογικούς  φορείς του τουρισμού, όπως είναι ο ΣΕΤΕ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, οι εργαζόμενοι του κλάδου. Ενώσαμε δυνάμεις, γιατί πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι αυτή είναι η συνταγή επιτυχίας.

 

Αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Τουρισμού και με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, θέσαμε δυο βασικές προτεραιότητες.

 

Πρώτη προτεραιότητα να βάλουμε σε τροχιά επανεκκίνησης τον τουρισμό, που βρισκόταν σε πορεία παρακμής. Ουσιαστικά παραλάβαμε μια υποβαθμισμένη γραμματεία, την οποία και μετατρέψαμε σε ένα πραγματικό  υπουργείο τουρισμού. Παραλάβαμε έναν ΕΟΤ απαξιωμένο, τον οποίο εκσυγχρονίζουμε, δίνοντας του συγκεκριμένο ρόλο, καθιστώντας τον έναν εξελιγμένο οργανισμό προβολής και προώθησης της χώρας.

 

Δεύτερη προτεραιότητα μας ήταν να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Έργο εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είχε χάσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές. Η εικόνα της είχε υποστεί σημαντική φθορά λόγω της κρίσης και των  συνεχιζόμενων απεργιών και διαδηλώσεων. Η εικόνα της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο – και το λέω με μεγάλη μου λύπη – ήταν η εικόνα του φλεγόμενου Συντάγματος. Των βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία. Η εικόνα της Ακρόπολης με τα κρεμασμένα πανό διαμαρτυρίας. Η εικόνα δηλαδή μιας χώρας σε κρίση.

 

Τη δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα όμως καταφέραμε και την αλλάξαμε, σχεδιάζοντας πολύ προσεκτικά σειρά κινήσεων στο εξωτερικό. Κλείνοντας σημαντικές συμφωνίες με μεγάλους tour operator του εξωτερικού. Συμμετέχοντας σε όλες τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις.  Παραχωρώντας δεκάδες συνεντεύξεις σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, επανατοποθετήσαμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και μάλιστα στις πρώτες θέσεις κατάταξης. Ανακτήσαμε τη χαμένη αξιοπιστία του ελληνικού τουρισμού, της ελληνικής πολιτείας, απέναντι στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Η  εικόνα της χώρας έχει αποκατασταθεί πλέον στις διεθνείς αγορές. Η άνοδος του 2013 σε αφίξεις και έσοδα συνεχίστηκε και  το 2014. Ο στόχος των 20 εκατομμυρίων επισκεπτών μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να γίνει πραγματικότητα. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε μερικά ενδεικτικά στοιχεία …

 

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, για το 2014 μέχρι στιγμής έχουμε …

Αύξηση των εισπράξεων 13,4%.

Αύξηση της κίνησης κατά 15,6%.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από την Μεγάλη Βρετανία οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 40,2% και οι αφίξεις κατά 33,8%.

Από τη Γαλλία οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 21,3% και οι αφίξεις κατά 15,1%.

Από τη Γερμανία οι εισπράξεις αυξήθηκαν 2,9% και οι αφίξεις κατά 1,9%.

Ειδικότερα για την Κίνα…

Στο A’ Εξάμηνο του 2014 από το Πεκίνο έχει καταγραφεί αύξηση 71% σε θεωρήσεις VISA σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, ενώ από τη Σαγκάη η αύξηση είναι 107%.

 

Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο Τουρισμός …

Δημιούργησε, το πρώτο επτάμηνο, 120.000 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας σε σχέση με το 2013.

Απέδωσε στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης περίπου 650 εκατ. Ευρώ ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τον Ιούλιο 2014 εμφανίζοντας αύξηση 20%.

Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2013 – Ιανουαρίου 2014, περισσότερες από μία στις τρεις νέες θέσεις εργασίας μισθωτών που δημιουργήθηκαν στη χώρα – 66.512 επί συνόλου 146.170 – ήταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης.

 

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, η αύξηση των καταθέσεων κατά 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, αποδίδεται στην ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό, καθώς οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες συνηγορούν ότι η αύξηση προήλθε κυρίως από τη νησιωτική χώρα, που ωφελήθηκε από την εισροή εκατομμυρίων τουριστών.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Σας περιέγραψα και με αριθμούς τη μεγάλη, συλλογική επιτυχία του ελληνικού τουρισμού. Την αδιαμφισβήτητη συμβολή του στην ανάκαμψη της χώρας. Τη δυναμική του, για να μπούμε το 2015 σε τροχιά ανάπτυξης. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και για τη νέα τουριστική χρονιά. Στον τουρισμό πετύχαμε γιατί υλοποιήσαμε ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο δράσης. Γιατί κινηθήκαμε συλλογικά και στοχευμένα. Με σχέδιο, όραμα και κυρίως σεβασμό στους έλληνες και τις ελληνίδες που μαστίζονται από την κρίση. Χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς μίζερες αγκυλώσεις του παρελθόντος. Με αυτή τη λογική προχωρήσαμε και στη θεσμοθέτηση του ΣΕΤΕ ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο. Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου έγινε πραγματικότητα. Μια καθολική απαίτηση του πραγματοποιήθηκε από την Κυβέρνηση. Αυτό και μόνο, αποδεικνύει το ρόλο που θέλουμε να παίξει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία.

 

Σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ θέλουμε τον τουρισμό μια ευκαιριακή πηγή εισοδήματος. ΔΕΝ αντιλαμβανόμαστε τον τουρισμό σαν  εποχιακό πάρεργο. Αυτή είναι η διαφορά μας με το παρελθόν. Αυτό μας ξεχωρίζει από τα χρόνια της αποσπασματικής και εύκολης προσέγγισης, της τυχοδιωκτικής αντιμετώπισης του τουρισμού , των εργαζομένων και των επιχειρηματιών του κλάδου.

 

Είναι ιδιαίτερα λυπηρή η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ζητάει την κατάργηση του ΣΕΤΕ ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου. Αποδεικνύει με αυτόν το τρόπο την προσκόλληση της στο παρελθόν.
Την εμμονή της σε χρεοκοπημένα μοντέλα που τίποτα τόσο καιρό δεν προσέφεραν στον ελληνικό τουρισμό. Με την κίνηση της αυτή η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέτει σε κίνδυνο μια μεγάλη κοινή συλλογική προσπάθεια. Ο τουρισμός είναι μια εθνική υπόθεση. Ας τον προστατεύσουμε. Ας μην γκρεμίζουμε με τόση ευκολία ότι με πολύ κόπο χτίστηκε.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Κύριο μέλημα του υπουργείου τουρισμού ήταν η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μέσα σε δυο χρόνια φέραμε προς ψήφιση στη Βουλή δυο νόμους που έβαλαν τέλος στις χρόνιες παθογένειες και έθεσαν σε επανεκκίνηση ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο. Με σειρά μέτρων ενισχύσαμε τον θεματικό τουρισμό. Ρυθμίσαμε θέματα που αφορούν στην αποδοτικότερη διαχείριση της γης. Προχωρήσαμε σε αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

 

Εξ αρχής θέσαμε ως βασική μας προτεραιότητα την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση πήραμε μέτρα για να γίνει η Ελλάδα περισσότερο ελκυστική στις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν ριζικές αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Δημιουργήσαμε νέα καινοτόμα προϊόντα, όπως οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας. Σήμερα είναι σε εξέλιξη ή στη τελική φάση αδειοδότησης τους σημαντικά επενδυτικά προγράμματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Για το 2015, όλες οι ενδείξεις μας λένε ότι θα είναι μια ιδιαίτερα καλή χρονιά στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων.

 

Όλα τα παραπάνω, επαναλαμβάνω, είναι μια συλλογική εθνική επιτυχία που ανήκει σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Είναι το απτό, πραγματικό γεγονός που λέει ότι η κρίση αντιμετωπίζεται. Ότι με σύνεση, συνέπεια και σχέδιο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και με αυτούς τους ρυθμούς θα συνεχίσουμε.

 

Στόχοι μας για το επόμενο διάστημα είναι να αυξήσουμε το τουριστικό πλεόνασμα στην πραγματική οικονομία. Να συμπαρασύρουμε και άλλους τομείς της οικονομίας όπως είναι ο πρωτογενής τομέας. Να βάλουμε και άλλες περιοχές και άλλες περιφέρειες στο παιχνίδι του τουρισμού, δίνοντας ευκαιρίες για εισόδημα και θέσεις εργασίας. Να δούμε την Αθήνα, πραγματικά να πρωταγωνιστεί σε αυτή την τουριστική αναγέννηση. Η Αθήνα, μετά από μια σκοτεινή περίοδο, απαξίωσης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, γίνεται και πάλι μια πόλη που βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Που μπορεί και στέκεται στα πόδια της. Που πολύ σύντομα μπορεί και πάλι να γίνει πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού. Και για την πρωτεύουσα τα νούμερα είναι εντυπωσιακά.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης  Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014 στην Αθήνα έχουμε …

Αύξηση της πληρότητας των μονάδων κατά 22,3% σε σχέση με το 2013.

Αύξηση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατά 28,3%.

Αύξηση των ξένων επισκεπτών με μοναδικό προορισμό την Αθήνα κατά 29%.

 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σημαίνουν 142.8 εκατ. ευρώ έσοδα για τη πραγματική οικονομία της Αθήνας, δηλαδή ξενοδοχεία, εμπόριο, εστίαση, δημοτικά τέλη, φόροι, και τα λοιπά. Αυτή είναι η δύναμη του τουρισμού. Αυτός είναι ο δρόμος για την ανάκαμψη της Αθήνας, για την ανάπτυξη το 2015. Αυτό το δρόμο σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, με ακόμα περισσότερη δουλειά.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη διεθνή συγκυρία. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, ασφάλεια, σιγουριά. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για καρποφορήσουν οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ένα δυσβάσταχτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Με ιδιαίτερα βάρη προς τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τη μεσαία τάξη.

 

Αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αυτές οι θυσίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να χαθούν. Η κυβέρνηση χρειάζεται το χρόνο να ολοκληρώσει ένα πλήρες σχέδιο ανάκαμψης της χώρας. Όπως ο τουρισμός, έτσι και άλλοι τομείς της οικονομίας αρχίζουν και αποδίδουν αποτελέσματα.

 

Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται να κάνουμε ένα ακόμα βήμα μπροστά. Να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει. Οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας είναι μεγάλες. Οι προκλήσεις εξίσου σημαντικές. Στην κρίση δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας. Καταφέραμε όμως και σταθήκαμε όρθιοι. Με ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος. Τώρα όμως μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί. Μπορούμε να βγούμε νικητές.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ να σκεφτείτε το μακρύ δρόμο που διανύσαμε.

Σας καλώ να αναλογιστείτε όλα όσα καταφέραμε μαζί όλα αυτά τα σκοτεινά χρόνια της κρίσης.

Η πατρίδα μας, πέρασε από μια δύσκολη, σκληρή, πρωτόγνωρη ιστορική συγκυρία.

Η κρίση έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της.

Όμως, τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα  ανάκαμψης είναι πλέον ορατά.

Τα σύννεφα αρχίζουν και αραιώνουν.

Μπροστά μας, ανοίγονται νέοι ορίζοντες.

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πολύ

This site is registered on wpml.org as a development site.