17/12/2021 – Β. Κικίλιας: Ο Τουρισμός δεν είναι υπόθεση των λίγων, είναι υπόθεση των πολλών

17/12/2021 – Β. Κικίλιας: Ο Τουρισμός δεν είναι υπόθεση των λίγων, είναι υπόθεση των πολλών

17/12/2021 – Β. Κικίλιας: Ο Τουρισμός δεν είναι υπόθεση των λίγων, είναι υπόθεση των πολλών

 

Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια  

στη Βουλή επί του προϋπολογισμού 2022 

  

Ο Τουρισμός δεν είναι υπόθεση των λίγων, είναι υπόθεση των πολλών 

  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  

Θέλω εξ’ αρχής να πω ότι  αυτή η συζήτηση γίνεται μετά από δύο χρόνια παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης λόγω της Covid 19 και υπό τον φόβο του τι μπορεί να επιφέρει για τρίτη συνεχή χρονιά, μια ακόμη μετάλλαξη, η νέα μετάλλαξη του ιού.

Όλες οι χώρες, όπως και η Ελλάδα, προσαρμόζουν και αναπροσαρμόζουν συνεχώς τις πολιτικές τους, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας της οποίας – κακά τα ψέματα – κανείς δεν προϋπολόγισε την τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια και κανείς δεν προϋπολόγισε τις επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς: Από την Υγεία των ανθρώπων που είναι πάνω απ’ όλα ως πιο απλή κοινωνική δραστηριότητα που διαταράχτηκε λόγω της πανδημίας.  

 Ο Τουρισμός ήταν μία από τις πρώτες κοινωνικές δραστηριότητες που ανεστάλησαν  παγκόσμια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αλλά η Ελλάδα και το 2020 και πολύ περισσότερο το 2021, εμφάνισε αξιοσημείωτη αντοχή ως αγαπημένος προορισμός  ξένων επισκεπτών, κι αυτό δεν πρέπει να το προσπεράσουμε χωρίς να το αναλύσουμε.  

Η ταξιδιωτική κίνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε περισσότερο από 90% σε σχέση με το 2020, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις 140%, ενώ το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 8,033 δις ευρώ, 5 δις παραπάνω από το αντίστοιχο πλεόνασμα του 2020 και όταν κλείσει το έτος θα δούμε ότι ξεπεράσαμε κατά πολύ τα 10 δις ευρώ. Υπενθυμίζω ότι οι αρχικές προβλέψεις μιλούσαν για έσοδα της τάξης των 5-6 δις ευρώ. 

H μέση κατά κεφαλήν δαπάνη από τον κάθε επισκέπτη, φέτος αυξήθηκε πάνω από 20% με τον κάθε έναν να δαπανά παραπάνω από 600 ευρώ. 

Ποσοτικοί δείκτες, με δύο απτά και σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους Έλληνες πολίτες και δεύτερον, αύξηση του εισοδήματος για όλα τα επαγγέλματα τα οποία συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με το τουριστικό προϊόν. 

 

This site is registered on wpml.org as a development site.