18/11/2011: Συνέντευξη υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη στην 27η Έκθεση Τουρισμού Philoxenia

18/11/2011: Συνέντευξη υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη στην 27η Έκθεση Τουρισμού Philoxenia

18/11/2011: Συνέντευξη υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη στην 27η Έκθεση Τουρισμού Philoxenia

Στις σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, που θα στηριχθούν στα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα και στον εμπλουτισμό των δράσεων που ήδη έχουν αναληφθεί, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία των εγκαινίων της 27ης Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Πέτρος Αλιβιζάτος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Γιώργος Κολέτσος.

«Το 2011 είναι μια ιστορική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό» ανάφερε ο κ. Νικητιάδης τονίζοντας ότι «σημειώθηκαν αυξήσεις ρεκόρ τόσο στις αφίξεις, που στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 16,5 εκατομμύρια, όσο και στα έσοδα του τουρισμού». Επίσης, συμπλήρωσε ότι αυτή η εξέλιξη προσέθεσε 1,5 % στο ΑΕΠ της χώρας και εκτίμησε ότι η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού θα συνεχιστεί.

«Βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη, αλλάξαμε τη στρατηγική του τουρισμού, και κινηθήκαμε στοχευμένα ώστε και να αποκτήσει η Ελλάδα ένα νέο brand στον τουρισμό. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες του 2010 και να πετύχουμε τους στόχους 2011 με άκρως θετικά αποτελέσματα, και αυτό έγινε με μία σειρά δράσεων που εστιάζονται: στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού σε όλες τις χώρες του κόσμου, στη δημιουργία στενών επαφών με όλους τους μεγάλους tour operators, στην ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας, στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και στο σχεδιασμό ενός δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για τον ελληνικό τουρισμό», επισήμανε ο κ. Νικητιάδης.

Ειδικότερα ο υφυπουργός κατέγραψε τους στόχους για τον ελληνικό τουρισμό με βάση τις πολιτικές που υλοποιούνται ως εξής:

  • Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τελικό στόχο, τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο,
  • Ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών,
  • Δημιουργία 30 γηπέδων γκολφ σε όλη την Ελλάδα και 25 νέων resorts, αναβάθμιση μαρινών και λιμένων για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού,
  • Ορισμός υδατοδρομίων με την προοπτική δραστηριοποίησης υδροπλάνων,
  • Σε βάθος 10ετίας να συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα στους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως,
  • Αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού,
  • Αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης τουριστικής αξίας.

Ο νέος υφυπουργός κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της συνέντευξης τόνισε ότι «ο τουρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας» ενώ επισήμανε ότι τα αποτελέσματα του 2011 είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Επίσης είπε ότι «ο σχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής πρέπει να έχει ορίζοντα 20ετίας και ότι οι επείγουσες ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορούν να περιμένουν». Παράλληλα έθεσε τις εξής προτεραιότητες που αφορούν :

  1. Την Επιτάχυνση των Επενδύσεων που περιλαμβάνει: Άμεση διευθέτηση εκκρεμοτήτων για την ουσιαστική ενεργοποίηση του πλαισίου της τουριστικής κατοικίας, ολοκλήρωση και εφαρμογή της διαβούλευσης για τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας σε αδειοδοτήσεις, και επίσπευση των διαδικασιών υποδοχής επενδύσεων.
  2. Η Ολοκληρωμένη και έγκαιρη στρατηγική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση της Σύστασης Μικτού Φορέα Marketing και Προβολής Ελληνικού Τουρισμού σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και τον σχεδιασμό ενεργειών προβολής και διαφημιστικής εκστρατείας για τη νέα περίοδο.
  3. Διευθέτηση θεσμικών ζητημάτων και Οργάνωση του Τουριστικού Προϊόντος, προτεραιότητα στην οποία περιλαμβάνονται η πλήρης απελευθέρωση της κρουαζιέρας με πλήρη άρση του προστατευτικού καθεστώτος του καμποτάζ, η επείγουσα Διευθέτηση θεσμικού πλαισίου για τις Ιαματικές πηγές, και η επίσπευση διαδικασιών αξιοποίησης της τουριστικής περιουσίας για όσο διάστημα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑ. Επίσης σημαντική προτεραιότητα σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο είναι και η προσπάθεια αποκατάστασης της τραυματισμένης εικόνας κυρίως της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης ως τουριστικών προορισμών στους τομείς του city break και συνεδριακού τουρισμού.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Νικητιάδης είπε τα εξής:

– Ότι άμεσα προωθείται σχέδιο Νόμου για τον τουρισμό της υπαίθρου, το οποίο περιλαμβάνει τον αγροτουρισμό, τον οινικό τουρισμό , και τον αλιευτικό τουρισμό.

– Σύντομα θα υπογραφεί και με τηνOlympic air , όπως με την Aegean συνεργασία προβολής του ελληνικού τουρισμού με προωθητικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

– Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι πρόθυμο να συζητήσει και να συμβάλει με κάθε τρόπο στο βαθμό που μπορεί ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το ιστορικό ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ PALACE.

Παράλληλα ο κ. Νικητιάδης εκτίμησε ότι «η πλήρης άρση του καμποτάζ θα έρθει πολύ γρήγορα». Ωστόσο επισήμανε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν έργα υποδομής και ειδικότερα η δημιουργία προβλητών για την αποβίβαση τουριστών. Τόνισε επίσης ότι από συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο κρουαζιέρας ότι έχει διαπιστώσει πως συζητούν να συμβάλουν ακόμα και οικονομικά για την δημιουργία εγκαταστάσεων υποδομής. Τέλος ανάφερε ότι εάν η κρουαζιέρα αναπτυχθεί σωστά μπορεί να προσθέσει 4% στο ΑΕΠ της χώρας.

Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού ο κ. Νικητιάδης τόνισε, ότι «οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας , συνεχίζοντας την ίδια πολιτική αλλά παραλλήλως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση και να συμβάλουν με τα οικονομικά αποθέματα που έχουν, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί στην τουριστική προβολή».

Οι δυο υφυπουργοί, το απόγευμα, θα εγκαινιάσουν την 27η Έκθεση Τουρισμού Philoxenia, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλιδης, κατά την οποία θα απονεμηθούν και τα τουριστικά βραβεία σε επιχειρήσεις του κλάδου.

H Philoxenia πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και του ΕΟΤ και συγκεντρώνει 10 κρατικές συμμετοχές από την Ινδία, Βραζιλία, ΗΠΑ, Κύπρο, Αίγυπτο, Τυνησία, Μόσχα (Ρωσία), Βουλγαρία, Τουρκία και Βελιγράδι (Σερβία).

 

This site is registered on wpml.org as a development site.