19/03/2013: Χαιρετισμός Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων απευθείας δρομολογίων της AEGEAN από το Ηράκλειο

19/03/2013: Χαιρετισμός Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων απευθείας δρομολογίων της AEGEAN από το Ηράκλειο

19/03/2013: Χαιρετισμός Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη σε εκδήλωση για την παρουσίαση των νέων απευθείας δρομολογίων της AEGEAN από το Ηράκλειο

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη σημερινή εκδήλωση της Aegean Airlines για την παρουσίαση του θερινού της προγράμματός, με νέες πτήσεις και  διαδρομές από παλαιούς αλλά και  νέους πόλους επισκεπτών-τουριστών.

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία  των  αερομεταφορών για τον  τουρισμό στη χώρα μας. Η απόσταση της Ελλάδας από κρίσιμες αγορές προέλευσης επισκεπτών αλλά και η γεωγραφική μας ιδιαιτερότητα με πολλά μεγάλα και μικρά νησιά, καθιστούν τις αερομεταφορές κομβικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό.
Σε πρόσφατη έρευνα που  δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η ποιότητα των αεροπορικών  μας υπηρεσιών καταγράφεται ως ένα  από τα ισχυρά μας πλεονεκτήματα. Και αυτό το στοιχείο είναι  εξαιρετικά σημαντικό. Οι αερομεταφορές αντιπροσωπεύουν το κύριο μεταφορικό μέσο για τους επισκέπτες μας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελληνική κυβέρνηση επενδύει ήδη εθνικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια για τη βελτίωση της βασικής υποδομής των αερολιμένων και υπηρεσιών τους στους βασικούς προορισμούς.
Το Υπουργείο Τουρισμού  βρίσκεται σε  στενή συνεργασία με το Υπουργείο  Ανάπτυξης, που έχει υπό την εποπτεία του τις μεταφορές,  για την ανάπτυξη μιας εθνικής στρατηγικής αεροπορικών μεταφορών και παρακολουθεί στενά τις πρωτοβουλίες του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αερολιμένων. Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αερολιμένων αναμένεται να βελτιώσει τις υπηρεσίες στους αερολιμένες και την ανταγωνιστικότητα των τόπων προορισμού τουριστών. Η προώθηση αυτών των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση μας. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο, δύο  είναι  τα κρίσιμα ζητήματα για  την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα όσον αφορά στην πολιτική των  αερομεταφορών:
1ον Η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών προορισμών με τη διατήρηση λογικών και ανταγωνιστικών χρεώσεων στους αερολιμένες … και
2ον Η παροχή κινήτρων για την επέκταση της εποχικότητας (Απρίλιος και Οκτώβριος τουλάχιστον) μέσω χαμηλότερων χρεώσεων στους αερολιμένες.
Το Ηράκλειο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα (αλλά και η Κρήτη γενικότερα) αφού είναι προορισμός ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ως κύρια πύλη για έναν μεγάλο αριθμό εισερχόμενων επισκεπτών.
Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρητικών τουριστικών προορισμών με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, λογικές τιμές στους αερολιμένες της και αύξηση των πτήσεων όπως η πρωτοβουλία αυτή της Aegean.
Το υπουργείο Τουρισμού επιζητεί και ενισχύει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία, που συμβάλει στον υγιή ανταγωνισμό προϊόντων και υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή το γνωρίζουμε πολύ καλά και αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά συγκεκριμένα εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση τουριστών εκτός χωρών Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα από αυτά, είναι η διαδικασία έκδοσης visa, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία όπου δίνεται ευκολότερα θεώρηση πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας.
Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Τουρισμού σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν πολλά τέτοια εμπόδια, χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο το ποσοστό ασφάλειας στη διακίνηση των επισκεπτών.
Έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Η κατάσταση το 2012 ήταν σαφώς  καλύτερη από το 2011. Δουλεύουμε πολύ μεθοδικά έτσι ώστε το 2013 να είναι και αυτό πολύ καλύτερο από την περσινή  χρονιά.
 
Φίλες και φίλοι,
Στο Υπουργείο Τουρισμού  έχουμε βάλει κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού στη χώρα μας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με ανάπτυξη κρίσιμων για τη χώρα ειδικών μορφών τουρισμού, όπως είναι η κρουαζιέρα, ο θαλάσσιος, αλλά και ο ιατρικός τουρισμός.
Παράλληλα προωθούμε επενδύσεις στον κλάδο, όπως η τουριστική κατοικία, απλοποιώντας σημαντικά τις διαδικασίες που τόσα χρόνια λειτουργούσαν αποτρεπτικά για οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης.
Ήδη ενεργοποιήθηκε το one-stop-shop, προωθούνται τα σύνθετα καταλύματα και σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Ο τουρισμός είναι σημαντική  δυναμική οικονομική δραστηριότητα  για τη χώρα μας και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξή μας ιδίως αυτή την κρίσιμη  συγκυρία. Μπορούμε – και πρέπει – να έχουμε τουρισμό όλο τον χρόνο.
Η διεύρυνση της εποχικότητας πρέπει να αποτελέσει σημαντική επιδίωξη μας, ιδίως για εδραιωμένους προορισμούς όπως η Κρήτη.
Ο εμπλουτισμός του προγράμματος της Aegean συνιστά μια ακόμα καλή και ιδιαίτερα σημαντική είδηση προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Kυρίες και κύριοι,
Τα πρώτα μηνύματα που  έρχονται από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τον τουρισμό μας.
Και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο ελληνικός τουρισμός  μπορεί να αποτελέσει το όχημα που  θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη και  τελικά στην  έξοδο από την  κρίση.
Τους τελευταίους μήνες  η πολιτική μας σε όλους τους τομείς, έχει αλλάξει δραστικά. Οι παρεμβάσεις μας  χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια.
 
Όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη καμπάνια επαφών, συναντήσεων και εμφανίσεων μου σε μέσα μαζικής ενημέρωσης πολλών χωρών, Ευρωπαϊκών και μη, με στόχο την αλλαγή του κλίματος για τη χώρα μας.
Οι επισκέψεις αυτές στο εξωτερικό έχουν σαν στόχο την άρση των αμφιβολιών και την εξουδετέρωση των στερεοτύπων που υπάρχουν για την Ελλάδα.
Το μήνυμα που  στέλνουμε είναι σαφές.
Η Ελλάδα είναι  ένας ασφαλής, φιλικός και ιδιαίτερα  προσιτός οικονομικά προορισμός.
Η Ελλάδα έχει αλλάξει  σελίδα.
Έχουμε αφήσει πίσω μας  τις αγκυλώσεις του παρελθόντος  και προχωράμε σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Τα αποτελέσματα αυτής της ρήξης με το παρελθόν σύντομα θα είναι ορατά και στην ελληνική κοινωνία.
Στόχος μας και η καταπολέμηση της ανεργίας, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η απασχόληση αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για το υπουργείο τουρισμού.
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της τουριστικής κίνησης  το 2013, υπολογίζουμε ότι  θα δημιουργηθούν  πολλές νέες θέσεις εργασίας, στο τουριστικό κλάδο. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς όλοι πόσο σημαντική παράμετρος για την εθνική οικονομία είναι ο τουρισμός.
Η επίτευξη αυτού του στόχου, δεν θα πραγματοποιηθεί με κάποιο μαγικό τρόπο. Απαιτεί τη συστράτευση όλων και κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία και  συνέργειες με την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Χρειαζόμαστε το δυναμισμό, την πείρα, αλλά και τη διάθεσή για προσφορά του ιδιωτικού τομέα, σε αυτές τις τόσο κρίσιμες για τον τόπο ημέρες.
Η συνεργασία δημοσίου και  ιδιωτικού τομέα, στο κλάδο του  τουρισμού αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα μας αλλά και ένα από τα κρίσιμα στοιχεία για την επίτευξη του στόχου μας.
Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μακροχρόνια, υγιή και σοβαρή ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
 
Κυρίες και κύριοι,
Ο τουρισμός, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, αποτελεί εθνική υπόθεση, που σημαίνει ότι όλοι μπορούν και πρέπει να συμβάλουν με τις μικρές ή τις μεγάλες τους δυνάμεις.
Περιφέρειες, Δήμοι, επιχειρηματίες, τοπικοί φορείς και εργαζόμενοι. Το υπουργείο Τουρισμού κρατά τον επιτελικό και συντονιστικό ρόλο του και τον ενισχύει εκπονώντας και εφαρμόζοντας μια σύγχρονη εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη του.
Από κει και περά αναμένει τις προτάσεις και κυρίως τις πρωτοβουλίες όλων, ώστε να καταστήσουμε τον τουρισμό, παντοδύναμο εργαλείο ανάπτυξης για την οικονομία μας. 
Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε την εθνική προσπάθεια.
Κάνεις δεν πρέπει να απουσιάζει.
Γιατί έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία, όλοι μαζί, να κάνουμε τον ελληνικό τουρισμό έναν ισχυρό, ανταγωνιστικό, εξωστρεφή παράγοντα ανάκαμψης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού λαού.
 
Σας ευχαριστώ.
 
This site is registered on wpml.org as a development site.