20/05/2011: Συμμετοχή του υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη στη Σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού –Αθλητισμού

20/05/2011: Συμμετοχή του υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη στη Σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού –Αθλητισμού

20/05/2011: Συμμετοχή του υφ. Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη στη Σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού –Αθλητισμού

Η διευκόλυνση της κινητικότητας καλλιτεχνών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο αντίκτυπος της ανάπτυξης του διαδικτυακού στοιχήματος στον αθλητισμό ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την τακτική σύνοδο των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Ο κ. Νικητιάδης στην ομιλία του παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση της κινητικότητας των καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία του συστήματος «Αθήνα» απο το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου που χρηματοδοτείται απο το υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί μια προσπάθεια συνεργασίας του Δημοσίου με ένα μη κυβερνητικό φορέα, με στόχο την προώθηση του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές πρωτοβουλίες ιδιωτών για την προώθηση της κινητικότητας των καλλιτεχνών στην Ε.Ε. υπογράμμισε ωστόσο ότι αρκετά άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την κινητικότητα των καλλιτεχνών όπως η φορολογία, η ασφάλιση και οι θεωρήσεις εισόδου (visa), δεν εμπίπτουν αποκλειστικώς στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Νικητιάδης ανέφερε: «Στόχος μας είναι να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι δαιδαλώδεις διοικητικές διαδικασίες που αποθαρρύνουν την κινητικότητα και τη δικτύωση των αρμόδιων φορέων, προς όφελος των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του Πολιτισμού».

Την δεύτερη μέρα συνεδρίασης της τακτικής Συνόδου οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη του διαδικτυακού στοιχήματος και τις επιπτώσεις που έχει στον αθλητισμό. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού κ. Νικητιάδης στην ομιλία του «οι διαδικτυακές εταιρίες ανταγωνίζονται πλέον ευθέως την ελληνική κρατική λοταρία της ΟΠΑΠ Α.Ε. περιορίζοντας σημαντικά την κερδοφορία της με αποτέλεσμα να περιορίζεται και η επιστροφή χρημάτων απο τις εισπράξεις των τυχερών παιχνιδιών, προς τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.»

Ακολούθως ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στα φαινόμενα διαφθοράς που δημιουργεί στο χώρο του αθλητισμού ο παράνομος διαδικτυακός τζόγος υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες υποθέσεις που διερευνά η ελληνική δικαιοσύνη για μια σειρά ποδοσφαιρικούς αγώνες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες προσυνεννόησης με στόχο την αποκόμιση μεγάλων κερδών απο το παράνομο στοίχημα. «Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ανεξέλεγκτη υπογράμμισε ο κ. Νικητιάδης. Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρυθμίσει το περιβάλλον των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών εκδίδοντας άδειες στις εταιρίες που επιθυμούν και θέτοντας φραγμούς μέσω του τραπεζικού συστήματος στους υπόλοιπους. Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε τη φορολόγηση του παράνομου διαδικτυακού στοιχήματος και θα προσδώσουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία στην διεξαγωγή των αθλητικών οργανώσεων, συνεισφέροντας παραλλήλως στον αθλητισμό και τον πολιτισμό».

Τέλος ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης επισήμανε στους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην σύνοδο την αναγκαιότητα δημιουργίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μιας σειράς κοινών κανόνων ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό περιβάλλον διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών μέσω του οποίου θα εξασφαλίζονται έσοδα για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την υγεία και την παιδεία.

 
   

 

This site is registered on wpml.org as a development site.