-Δημοσιογράφος: Ποια είναι η γνώμη σας για αυτή τη διαφήμιση “Give Greece a Chance”; Δεν αποπνέει μια απελπισία; Δεν είναι πολύ απελπισμένη ;
-Υπουργός: Δείχνει το πώς αισθάνονται πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας. Πως χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούσαμε όλα αυτά τα χρόνια αλλά αυτό χρειάζεται από μόνο του κάποιο χρόνο. Αυτό είναι ένα μήνυμα πως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να βάλουμε την οικονομία σε μια τροχιά αλλά θέλουμε κάποιο χρόνο ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών.
-Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει κάτι με αυτό.
-Υπουργός: Όχι, είναι ιδιωτική πρωτοβουλία.
-Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση θα έκανε κάτι παρόμοιο;
-Υπουργός: Είμαστε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να διαφημιστεί η Ελλάδα αλλά αυτό θα αφορά στον τουρισμό.
-Δημοσιογράφος: Ποιο θα είναι το κεντρικό μήνυμα; Γνωρίζετε;
-Υπουργός: Το θέμα είναι πως είχαμε πολύ κακή δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια και υπάρχει ανάγκη να επικεντρωθούμε στις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας, να αναδείξουμε τους ανθρώπους εκείνους που θα βγάλουν την Ελλάδα από αυτήν την κατάσταση. Είμαστε επικεντρωμένοι σε όλα όσα μπορούν οι επισκέπτες να προσδοκούν από την Ελλάδα, τη θετική εικόνα της χώρας.
-Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω για τις επερχόμενες εκλογές τον Απρίλιο. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα θα βελτιώσει τη θέση του στις δημοσκοπήσεις;
-Υπουργός: Απολύτως. Είμαστε πολύ χαμηλά αλλά πιστεύω ότι θα υπάρξει άνοδος. Υπάρχει αμφιβολία αν κάποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο λόγος είναι πως και τα δυο κόμματα «τιμωρήθηκαν» επειδή υποστήριξαν την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων.
-Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές;
-Υπουργός: Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί κυβέρνηση συνεργασίας αλλά ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα πάει, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επιδόσεις των κομμάτων στις εκλογές.
-Δημοσιογράφος: Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να καθυστερήσουν οι εκλογές ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;
-Υπουργός: Βεβαίως. Πιστεύω πως αυτή είναι μια win-win επιλογή για όλους όσους εμπλέκονται. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να δρομολογηθούν τα μέτρα και τα δυο κόμματα θέλουν χρόνο ώστε να μπορέσουν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους το γιατί στήριξαν αυτά τα μέτρα και πως βλέπουν την αλλαγή της ελληνικής οικονομίας από δω και στο εξής. Έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν, επομένως όσο περισσότερος χρόνος υπάρχει τόσο θα μπορέσουμε κι εμείς να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας.
-Δημοσιογράφος: Δηλαδή πόσο χρόνο θα δίνατε εσείς;
-Υπουργός: Εξαρτάται. Για να δρομολογηθούν τα μέτρα χρειάζεται χρόνος ως την αρχή του καλοκαιριού οπότε ένας καλός μήνας για εκλογές θα ήταν ο Σεπτέμβριος αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάμε μόνο αυτό. Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε ως Έλληνες είναι το πώς θα δώσουμε ώθηση στην οικονομία, να δημιουργηθούν δουλειές, να επενδύσουμε στις δυνατότητές μας ώστε να παράξουμε πλούτο από αυτές, πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αυτή είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή.
-Δημοσιογράφος: Τι πρέπει να γίνει πρώτα από όλα;
-Υπουργός: Να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία…
-Δημοσιογράφος: Αυτά όμως δεν γίνονται πολύ γρήγορα…
-Υπουργός: Κι όμως είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια και συνεχίζεται. Η περισσότερη προσοχή από τα διεθνή ΜΜΕ ήταν στο χρέος και στη μείωση του χρέους αλλά οι αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια είναι πιο σημαντικές και αποσκοπούν στην αλλαγή όλων όσων γινόντουσαν λάθος στο παρελθόν.
-Δημοσιογράφος: Πως αισθάνεστε όταν αυτές τις μέρες ανοίγοντας το ραδιόφωνο και ενώ στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας γίνεται μια κρίσιμη ψηφοφορία, 10-12 υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης λένε, ας αφήσουμε πια την Ελλάδα;
-Υπουργός: Το μεγαλύτερο θέμα που είχαμε τα τελευταία χρόνια γύρω από το ελληνικό ζήτημα και την ευρωζώνη είναι πως πολλοί μιλούσαν με δυο φωνές. Από τη μια έλεγαν στις αγορές ότι θέλουμε ένα δυνατό ευρώ και θα στηρίξουμε αυτό το σχέδιο και από την άλλη μιλώντας στους ψηφοφόρους τους έστελναν τελείως διαφορετικά μηνύματα λέγοντας ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Ελλάδα και χωρίς κάποιες άλλες χώρες στην ευρωζώνη. Δεν γίνονται όμως και τα δυο. Πρέπει να δεσμευτείς σε μια από τις δυο στρατηγικές. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε δεσμευμένοι σε μια στρατηγική που κρατά την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη αλλά για να έχει αποτέλεσμα μια τέτοια πολιτική θα πρέπει να αναπαράγεται και από όλες τις άλλες χώρες μέσα στην ευρωζώνη.
-Δημοσιογράφος: Ας μιλήσουμε πιο ειδικά για τον τουρισμό. Πάνω 9% πέρυσι, περιμένετε ακόμα μια καλή χρονιά φέτος;
-Υπουργός: Ο λόγος της ανόδου αυτής είναι οι νέες αγορές. Οι νέες αγορές μπήκαν στο παιχνίδι, προσελκύουμε τουρίστες από κει και κάνουμε πολύ καλή δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτό για το ποίο είμαι εδώ όμως είναι πως επιθυμούμε περισσότερους Βρετανούς. Τον τελευταίο χρόνο είδαμε μείωση του τουρισμού από τη Βρετανία και αυτό έχει να κάνει με την πίεση στη μεσαία τάξη, με υψηλότερους ταξιδιωτικούς φόρους, με την άνοδο στην τιμή των καυσίμων, όλα αυτά λειτουργούν εναντίον μας. Και η εικόνα της Ελλάδας στο διεθνή τύπο δεν ήταν πολύ καλή. Αυτό που εμείς θέλουμε να πούμε είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική σε θέματα τιμών και είναι ένας πολύ ασφαλής τόπος.
-Δημοσιογράφος: Έρχονται λιγότεροι Γερμανοί;
-Υπουργός: Όχι είχαμε αύξηση.
-Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τον εσωτερικό τουρισμό; Οι οικογένειες από την Αθήνα πάνε στα νησιά;
-Υπουργός: Πέρυσι είχαμε πτώση στον εσωτερικό τουρισμό διότι οι άνθρωποι ήταν προσεκτικοί με τα λεφτά τους, δεν ήξεραν πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η κατάσταση μέχρι την ανάκαμψη. Εξαρτάται, επειδή οι Έλληνες κανονίζουν τις διακοπές τους αργά, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σε συνδυασμό με το βαθμό αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας για να υπολογίσουμε πόσοι Έλληνες θα ταξιδέψουν μέσα στη χώρα.
-Δημοσιογράφος: Τι θα προσέφερε στον τουρισμό η επιστροφή στη δραχμή;
-Υπουργός: Κάποιο λένε, πηγαίνετε πίσω στη δραχμή, υποτιμήστε τη δραχμή και θα αυξηθεί ο τουρισμός. Ξέρουμε ότι οι υποτιμήσεις λειτουργούν για πάρα πολύ λίγο. Μπορεί να έχεις 2 καλά χρόνια από τουριστικής πλευράς αλλά την ίδια στιγμή δημιουργείς καταστροφικές επιπτώσεις στο εισόδημα του μέσου Έλληνα. Οπότε η άνοδος από τον τουρισμού δεν καλύπτει καθόλου το κόστος που θα σηκώσει η ελληνική κοινωνία, ακόμα περισσότερο δε, το κόστος στην ευρωζώνη διότι από τη στιγμή που θα αρχίσεις να αποσυναρμολογείς αυτή την ένωση, η επόμενη επίθεση θα είναι στον επόμενο αδύναμο κρίκο.
-Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ
-Υπουργός: Κι εγώ σας ευχαριστώ
Ακολουθείστε το σύνδεσμο για το βίντεο της συνέντευξης: http://www.reuters.com/video/2012/02/27/euro-exit-more-pain-than-gain-greek-tour?videoId=230845372&videoChannel=1