Στη 36η Γενική Διάσκεψη της UNESCO που πραγματοποιείται από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου, στο Παρίσι, παρέστη σήμερα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Στη Διάσκεψη όπου συμμετέχουν Αντιπροσωπείες από 190 χώρες, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα (7-9 Νοεμβρίου), η ψηφοφορία για τα μέλη της Επιτροπής της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπου η Ελλάδα έχει θέσει υποψηφιότητα. Κατά το παρελθόν έχουμε διατελέσει μέλος της Επιτροπής δύο φορές, τα διαστήματα 1985-1991 και 1997-2003.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Υπουργός κ. Γερουλάνος, συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, όπου συζήτησαν προτάσεις και τρόπους που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και θα συντελέσουν στην ανάδειξή της στο πλαίσιο των σύγχρονων αναγκών, δυνατοτήτων και ευκαιριών.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην Γενική Διάσκεψη της UNESCO.
"Σε έναν κόσμο με περιορισμένους πόρους αναπτύσσουμε δραστηριότητες και συνήθειες με απεριόριστες ανάγκες. Δημιουργούμε ελλείμματα σε έναν κόσμο ο οποίος θα έπρεπε να διέθετε αρκετά για όλους μας.
Θέτουμε σε κίνδυνο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που παραδοσιακά διαμόρφωσαν τη ζωή μας. Ο άνθρωπος ανέκαθεν αναζήτησε στον πολιτισμό και τη φύση τις απαντήσεις στα ερωτήματα του, αλλά τώρα τις αναλώνουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Η κρίση, που είναι παγκόσμια, αναγκάζει όλους μας να επανεξετάσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Δηλαδή, μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής μας. Ως εκ τούτου, η κρίση που βιώνουμε δεν είναι απλά οικονομική, είναι μια κρίση αξιών. Σήμερα καλούμαστε ν αναθεωρήσουμε κοινές αξίες για να χτίσουμε τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, ο κόσμος μας έχει ανάγκη από αρμονία και μέτρο, δυο από τις θεμελιακές αξίες του Ανθρωπισμού και τις οποίες η χώρα μου έχει προσφέρει στον κόσμο. Ο πολιτισμός, ο οποίος έθεσε τον άνθρωπο ως επίκεντρό του, επέλεξε την αρμονία και το μέτρο ως θεμέλια, τόσο για την πνευματική, όσο και για την υλική ανάπτυξή του. Η ισορροπία υπήρξε μια απαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις μορφές προόδου. Και η ισορροπία είναι αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα.
Αυτές οι αξίες δεν είναι για τους μικρόψυχους. Η Αρμονία, σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ήταν κόρη του Άρη, Θεού του πολέμου, και της Αφροδίτης, Θεάς της ομορφιάς. Η δύναμη και η απήχηση της Αρμονίας όρισαν τον τρόπο με τον οποίον οι πρόγονοι μου έβλεπαν και έχτισαν τον κόσμο τους. Αυτές είναι οι ισχυρές αξίες οι οποίες θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, όποιο και αν είναι αυτό. Όσο και αν είναι ειρωνικό, δεν είναι παράδοξο, ότι η χώρα μου βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα που απειλεί την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο πολιτισμός που γέννησε και έθρεψε τις ανθρωπιστικές αξίες που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο είναι ο ίδιος που υπέφερε περισσότερο από την απεμπολή τους.
Ο δυτικού τύπου καταναλωτισμός δεν μας ταίριαξε. Ίσως γιατί δεν δώσαμε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να εισαγάγουμε νέες συνήθειες στον παραδοσιακό τρόπο ζωής μας. Συνεπώς σήμερα διερχόμαστε από μια επίπονη διαδικασία επανεξέτασης του τι έχει σημασία για μας, τι θα κρατήσουμε από το πρόσφατο παρελθόν μας και τι θα αφήσουμε πίσω μας. Ως Έλληνες καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Τις αξίες πάνω στις οποίες θα ξαναχτίσουμε μια δυναμική και παραγωγική κοινωνία.
Η σημασία και η φύση της ανάπτυξής μας, της παιδείας μας, της εργασίας, αλλά επίσης και της διασκέδασής μας, θα πρέπει να αναδιατυπωθούν μέσω αξιών που είναι βαθιά ελληνικές, προκειμένου να τις οικειοποιηθούμε και να τις κάνουμε βιώσιμες. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πολιτισμός θα παίξει έναν διακριτό ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβουμε για το μέλλον μας. Ο πολιτισμός δεν θα καθορίσει μόνο τον δρόμο για το μέλλον μας, αλλά επίσης και τον τρόπο ζωής μας. Αυτό είναι ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Ο δρόμος που επιλέγουμε για να βγούμε από την κρίση, θα συμβάλλει στον παγκόσμιο διάλογο για το πως ο κόσμος θα εξέλθει από την δική του κρίση. Ο τρόπος που εξετάζουμε και χρησιμοποιούμε ιδέες όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, ο τρόπος που ανακατασκευάζουμε τους θεσμούς μας και τις κοινωνικές δομές, ο τρόπος που μοιραζόμαστε τον πόνο και αναδιανέμουμε τον πλούτο, ο τρόπος που επανεισαγάγουμε τις αξίες στο συλλογικό τρόπο ζωής μας, θα είναι καθοριστικός για μας και πολύτιμος για όλους τους άλλους.
Γι’ αυτό το λόγο η συνεισφορά μας εντός των παγκόσμιων δομών όπως είναι η UNESCO είναι πολύτιμη αυτή τη στιγμή.
Ως θεματοφύλακας του παγκόσμιου Πολιτισμού, η UNESCO μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση και στη μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας, να βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας συλλογικότητας και να εμπνεύσει παγκόσμιες αξίες. Συμμεριζόμαστε την άποψη της Γενικής Διευθύντριας UNESCO ότι η συνεισφορά αυτού του σημαντικού Οργανισμού στον διάλογο των πολιτισμών είναι ζωτικής σημασίας, εάν πρόκειται να μοιραστούμε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές.
Η Ελλάδα ως χώρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι μια πηγή λύσεων. Ισχυρή μεν αλλά όχι μόνη. Η UNESCO επιτελεί το έργο συντονισμού όσων έχουν τη βούληση και τη δύναμη να συμβάλουν στο να βρεθούν λύσεις. Θέλουνε να συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια.
Ως χώρα και ως πολιτισμός πάντα σεβόμασταν αυτούς που μας περιέβαλαν και πάντα σεβόμασταν ότι μπορούσαμε να αφομοιώσουμε από τους πολιτισμούς που μας περιέβαλαν. Η πραγματική δύναμη του Πολιτισμού μας προέρχεται κυρίως από το σεβασμό με τον οποίον αντιμετωπίζει τους άλλους.
Κοιτάζοντας το μέλλον, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι ερχόμαστε όλο και πιο κοντά. Και όπως αυτό γίνεται μια καινούρια πραγματικότητα, τα παγκόσμια προβλήματα θα εμπνεύσουν παγκόσμιες λύσεις. Λύσεις που θα στηρίζονται σε ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτός ο Οργανισμός μπορεί να βοηθήσει σε αυτό και μπορούμε να στηρίξουμε ενεργά αυτήν την προσπάθεια."