5/8/2019: Τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επι των διατάξεων του Υπουργείου Τουρισμού

5/8/2019: Τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επι των διατάξεων του Υπουργείου Τουρισμού

5/8/2019: Τοποθέτηση του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επι των διατάξεων του Υπουργείου Τουρισμού

https://youtu.be/DzJQFo8ib2A  

 

«Δε θα χρειαστώ πολύ χρόνο και δε θα έπαιρνα καν και τον λόγο εαν δεν άκουγα την αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, με  ένα – θα έλεγα- αλαζονικό ύφος που μας έχει συνηθίσει, να αναρωτιέται κατά  πόσον είναι κατεπείγουσες ακόμα και οι διατάξεις  του Υπουργείου Τουρισμού.
Και θα ήθελα τουλάχιστον να εξηγήσω και την ουσία αλλά και τον λόγο για τον οποίο είναι πράγματι κατεπείγουσες οι διατάξεις.
Τρία πράγματα εισάγει σε αυτό το νομοσχέδιο το Υπουργείο Τουρισμού.

 

Το πρώτο είναι να λύσουμε τον Γόρδιο δεσμό του Υπουργείου Τουρισμού με την επένδυση του Ελληνικού. Η κυβέρνση του ΣΥΡΙΖΑ επίτεσσεράμισι χρόνια δεν έλυνε το εξής απλό πράγμα, να εισάγει μέσα στο νόμο του Ελληνικού το Υπουργείο Τουρισμού. Ως αποτέλεσμα, προσπαθούσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου  όταν τις κάλεσα –  διότι είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατια να λύσουμε το θέμα του Ελληνικού, και να ξεκινήσουν επιτέλους και να μπουν οι μπουλντόζες σε αυτή την εμβληματική επένδυση– να μου εξηγήσουν  για μισή ώρα, διάφορα νομικά κόλπα  που θα τους επέτρεπαν να υπογράψουν υπουργικές αποφάσεις χωρίς να έχουν εξουσιοδοτική από τον νόμο. Τις «έσπαζαν»  στα δυο, μια δεύτερη λόγω των αρμοδιοτήτων κλπ, και όταν  ρώτησα για ποιον λόγο δε βάζετε τη λέξη Υπουργός Τουρισμού μέσα στον αρχικό νόμο εφόσον δεν υπήρχε, δεν μπορούσαν να μου δώσουν λύση. Η μόνη εξηγήση λοιπόν είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ειχε κανένα σκοπό να ολοκληρώσει αυτή την επένδυση ώστε να χωροθετηθεί τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά και ο λιμένας του Αγίου Κοσμά για να είναι ένας τουριστικός λιμένας σε αυτή την επένδυση.

 

Συμφωνώ, λοιπόν, κ. Πολάκη ότι δεν είναι επείγουσα αυτή η διάταξη, είναι κατεπείγουσα, διότι αυτή η διάταξη έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και  τεσσεράμισι χρόνια, και είναι δείγμα οτι δεν έχουμε τις ίδιες προτεραιότητες γιατι για μας ειναι επείγον να βρούνε 50.000  Έλληνες συμπολίτες μας δουλειά στα έργα αυτά που θα γίνουν.Για μας ειναι επείγον να ξεκινήσει η επένδυση αυτή, είναι επείγον να γίνουν επενδύσεις, να έρθουν ξένα χρήματα σ’αυτή τη χώρα,να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να μειώσουμε και τη λιτότητα η οποία σφίγγει τον λαιμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

 

Η δεύτερη διάταξη που εισάγουμε είναι για να υπάρχουν χρήματα για το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης. Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης το ‘17, όμως σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τη Δεξιά παρένθεση, τουλάχιστον σε αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με το Υπουργείο Τουρισμού τα άφησε χωρίς χρηματοδότηση για φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να μπορέσουμε από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν αυτά τα πολύ σημαντικά προγράμματα μετεκπαίδευσης για τους ανθρώπους, τους επαγγελματίες του Τουρισμού. Πρέπει λοιπόν να ψηφιστεί αυτή η διάταξη σήμερα και είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει πρώτους τους εργαζόμενους του Τουρισμού, τους στηρίζει μέσα απο προγράμματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης και εδώ θα είμαστε να αναπτύξουμε τα επόμενα χρόνια τη συνολική επανεξέταση της εκπαίδευσης στον Τουρισμό.

 

Και τέλος, τα ζητήματα του ΕΟΤ. Ο ΕΟΤ αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα με τις μη εξαιρέσεις από τον νόμο πέρι προμηθειών είναι ένας οργανισμός που θα έπρεπε να είναι οργανισμός εξωστρέφειας και είναι οργανισμος ο οποίος ασχολειται με τον αν θα πληρώνει ΦΠΑ, με το πώς μπορεί να κάνει τις προμήθειές του, με το πώς μπορεί να γίνει συνδιαφήμηση στη Google και τι διαγωνισμούς πρέπει να κάνει. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τον ΕΟΤ, την ψηφιακή του στρατηγική και την εξωστρέφεια. Ξεκινάμε λοιπόν με τις αλλαγές, ώστε να έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο λειτουργικό, με αρμοδιότητες, και έναν πρόεδρο εκτελεστικό και το επόμενο διάστημα θα έρθουμε με αλλαγές συνολικά και στο οργανόγραμμα του οργανισμού ώστε να το κάνουμε έναν οργανισμό που θα δίνει λύσεις, θα εκπροσωπεί πραγματικά τη χώρα μας στο εξωτερικό και θα στηρίζει την εικόνα της χώρας αλλά και το Ελληνικό τουριστικό προϊόν. Αυτές ειναι οι διατάξεις που εισάγουμε σ’αυτό το νομοσχέδιο και είναι όλες επείγουσες και κατεπείγουσες εαν θέλουμε να βάλουμε σε μια νέα ρότα τον Τουρισμό ,εάν θέλουμε να δείξουμε πραγματικά ποια είναι η διαφορά μεταξύ της απελθούσας κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  Σας καλώ όλες και όλους να ψηφίσετε και τις τρεις αυτές διατάξεις γιατί είναι διατάξεις απαραίτητες για τον Ελληνικό τουρισμό και τις επενδύσεις στη χώρα μας.»

 

This site is registered on wpml.org as a development site.